Gyakorta előfordul mind a magán-, mind a társasházi építkezéseknél, hogy a kivitelező precizitás vagy odafigyelés híján hibázik. E hibáknak jó része korrigálható, és a korrekció kötelező is abban az esetben, amikor valamely funkció működése válik a probléma miatt elégtelenné: a beköltözés időpontjára mindennek általában kevés nyoma marad. A hibák egy része inkább esztétikai kategóriába tartozik. Jó, hogyha ezek is javításra kerülnek, hiszen a komfortérzet egy otthonban igen lényeges szempont.

 

A fenti kép egy ismerős épitkezésén készült. A DUNAFERR radiátor uNi-Tech fűtésszerelési technikával került beszerelésre – bár az előre gyártott bekötő csövet a szerelő egy önállóan meghajlitottal helyettesitette. A Hewing csövek a padlóban futnak, az épitkezés egy korábbi szakaszában aljzatbetonnal lettek lefedve. A meglepetés akkor érte mind a szerelőt, mind a megrendelőt, amikor a radiátort felhelyezték: kiderült, hogy a szerelők durva mérési hibát követtek el. Ahhoz, hogy a radiátor közepe és az ablakközép egy vonalba kerüljön, vagy a betont kellene feltörni, vagy flexibilis csővel kellene toldani, ami ugyancsak esztétikai problémát jelent. A radiátor tehát – legalábbis amig jobb ötlet nem merül fel – a “helyén” marad.

Hogyan lehetett volna elkerülni a mérési hihát? Alig több, mint egy éve jelent meg a D-ÉG Pont Üzletlánc kinálatában a fűtési rendszer részeként az uNi-Tech ?potencia növelő? mérőszalag. Az a szerelő, aki a DUNAFERR LUX-uNi radiátorok rendszeres vásárlója, a D-ÉG Pontoknál 1 Ft-ért juthatott és juthat hozzá a termékhez, aki pedig új vásárló, annak előbb legalább 10 radiátor kell megvennie, hogy a feltétel rá is vonatkozzon. Az uNi-Tech felhasználási területe a D-ÉG radiátor bekötőcső helyének pontos, egyszerű kimérése: használatával elkerülhető lett volna a képen látható hibás szerelés.

Hogyan kell használni a mérőszalagot? Amint az a lenti fotón is látszik, a mérőszalagon bizonyos távolságonként számok láthatók, 400-tól 3000-ig. Ezek a számok megegyeznek a DUNAFERR LUX-uNi radiátorok szélességi adataival. Szerepel még a szalagon egy piros és egy kék jelzés is – a meleg és hideg (előremenő és visszatérő) csővezetékekre vonatkozóan.
Tegyük fel, hogy egy 1000-es, azaz egy méter szélességű DUNAFERR radiátort szeretnénk az ablak szimmetriájának megfelelően elhelyezni! A mérés folyamata a következő: Kimérjük az ablakközepet, a mérőszalagon megkeressük az ?1000? jelzést, és azt vizszintesen ehhez a ponthoz illesztjük. Ekkor a mérőszolagon feltüntetett piros és kék jelölés mindkét irányban (balos vagy jobbos) meghatározza az előre menő és a visszatérő bekötőcső pontos helyét.
Az uNi-Tech mérőszalag használatával tehát kiküszöbölhetők a számolásból fakadó hibák, és remélhetőleg a fenti kép egy mosolyogtató érdekességgé válik.